Sherry

Sherry 

Tour Spanje Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten Foto's Spanje


Sitemap
Spanje Links
Privacy Policy
Colofon

Reisgidsen Spanje
Wintersport Spanje
Wat is jouw favoriete grote Spaanse stad?


Madrid
Barcelona© 2006 - 2023 Tour Spanje

Tour Spanje > Cultuur > Culinair Spanje > Sherry

Sherry

Sherry is een bekende Spaanse drank die veelvuldig in de Spaanse keuken wordt gebruikt. Oorspronkelijk wordt de Sherry geproduceerd in de steden die liggen tussen Jerez de La Frontera en Puerto de Santa Maria. Sherry dankt zijn naam ook aan de eerstgenoemde stad.

De basisingredient voor de sherry is de palominodruif. Daarnaast wordt er ook nog gebruik gemaakt van twee andere druiven namelijk de Pedro Ximenez en de Muskadel. Deze dienen ervoor om de sherry zijn zoete smaak te geven. Oorspronkelijk komt sherry uit de tijd van de Feniciërs. Met het grote verschil dat de sherry toendertijd nog helemaal niet zo ver ontwikkeld was als nu het geval is. De sherry van nu hebben we te danken aan de Romeinen en de West-Goten. Deze hebben namelijk de drank verder ontwikkeld, vervolgens hebben de Moren hier nog een geheime distillatie aan toegevoegd. Tenslotte zorgden de Andalusische wijnmakers ervoor dat de drank geconserveerd kon worden door er alcohol aan toe te voegen en zo is sherry ontstaan.

De sherry beschikt over een uniek karakter die te danken is aan een aantal aspecten. De unieke smaak die de sherry voortbrengt schuilt in de toevoeging van flor een speciaal soort gist. Deze gist zorgt ervoor dat onder bepaalde omstandigheden er een watachtige laag wordt gevormd op de wijn en deze zo voor oxidatie behoedt. Tijdens het gistingsproces terwijl de wijnen worden opgeslagen wordt de sherry vaak gecontroleerd. Alleen de beste wijn met de mooiste flor wordt uiteindelijk de fino (de sherry met een zeer lichte kleur).