Spaanse wijn

Spaanse wijn 

Tour Spanje Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten Foto's Spanje


Sitemap
Spanje Links
Privacy Policy
Colofon

Reisgidsen Spanje
Wintersport Spanje
Wat is jouw favoriete grote Spaanse stad?


Madrid
Barcelona© 2006 - 2023 Tour Spanje

Tour Spanje > Cultuur > Culinair Spanje > Spaanse wijn

Spaanse wijn

In Spanje is het nuttigen van wijn bij elke maaltijd een ingeburgerde traditie. Zo vormt de wijn ook een fundamenteel onderdeel van alle regionale keukens van Spanje. Spanje geldt ook als één van de grootste wijnproducerende landen naast Frankrijk en Italië. De kwaliteit van de wijn is zeer hoog en is onderhevig aan strikte controle. Daarnaast produceerd Spanje een grote hoeveelheid aan variërende wijnsoorten.

In het verleden waren er ontzettend veel kleine zelfstandige wijnboederijen integenstelling tot nu. Op dit moment maakt de wijnbouw in Spanje ook een stormachtige ontwikkeling door. Doordat grote cooperaties hun marktaandeel willen vergroten worden de kleinere wijnboederijen en familiebodega's opgekocht. Desondanks zijn de oudere familiebodega's in opkomst hiertegen en produceren vaak een nieuwe generatie wijnen die verbluffend goed smaken.

Spanje is op dit moment het grootste wijnland ter wereld, desondanks staat het qua productie en kwaliteit op de derde plaats in de lijst van best geproduceerde wijnen. Daarnaast hebben ook de lage omzet ervoor gezorgd dat ze op de derde plaats staan. De lage opbrengsten zijn een gevolg van de barre omstandigheden waaronder de druivenstokken zijn aangeplant. In Spanje is het namelijk zeer warm en droog terwijl wijngaarden beter vertoeven met een klimaat waar bijvoorbeeld Frankrijk over beschikt. De meeste wijngaarden in Spanje ligggen in het noorden en het oosten. Alleen La Mancha het grootste wijngebied ter wereld is hierop een uitzondering deze is namelijk terug te vinden ten zuiden van Madrid.