Paëlla

Paëlla 

Tour Spanje Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten Foto's Spanje


Sitemap
Spanje Links
Privacy Policy
Colofon

Reisgidsen Spanje
Wintersport Spanje
Wat is jouw favoriete grote Spaanse stad?


Barcelona
Madrid© 2006 - 2023 Tour Spanje

Tour Spanje > Cultuur > Culinair Spanje > Paëlla

Paëlla

Paëlla is het meest populaire en bij uitstek het meest geliefde gerecht onder de spanjaarden. Maar ook buiten Spanje heeft dit gerecht verschillende harten veroverd. Het originele gerecht komt uit de omgeving van Albufera. Apart aspect hierbij is dat de basis van Paëlla namelijk de rijst in eerste instantie verboden om te verbouwen en te eten. Desondanks zijn ze toch doorgegaan met het verbouwen ervan en hieraan hebben we te danken dat paëlla nog steeds als gerecht bestaat.

Vroeger was het gebruikelijk om bij dit gerecht alle ingredienten te gebruiken die op dat moment bij de bewoners ter beschikking stonden. Hieronder vielen kip, slakken, tomaten, gedroogde bonen, artisjokken en erwten. Ondanks de nabijheid van de zee kwamen er geen vissen of andere etenswaren van de zee in voor. Later zijn er echter ook paëlla gerechten gekomen waarin garnalen, mosselen en kalamaren in verwerkt worden.

De naam paëlla komt voort uit de pan waarin het gerecht bereid werd. Deze pan wordt in de volksmond namelijk paëlla genoemd. De pan is een platte metalen pan die meestal boven een vuurtje van bijvoorbeeld sinaasappeltakken wordt gezet. Ook tegenwoordig geldt nog dat de echte paëlla het beste bereid kan worden boven een open vuur. Hierdoor krijgt het namelijk ook de typische rokerige aroma, daarnaast vormt het ook een korst op de bodem die men de Socarrada noemt. Deze korst maakt paëlla onder andere ook zeer geliefd bij de lokale bevolking.