Iberische ham

Iberische ham 

Tour Spanje Regio's Natuur Cultuur Recreatie Stranden Activiteiten Foto's Spanje


Sitemap
Spanje Links
Privacy Policy
Colofon

Reisgidsen Spanje
Wintersport Spanje
Wat is jouw favoriete grote Spaanse stad?


Barcelona
Madrid© 2006 - 2023 Tour Spanje

Tour Spanje > Cultuur > Culinair Spanje > Iberische ham

Iberische ham

De Iberische ham of in het spaans de "Jamon iberico" is één van 's werelds meest bekende en populairste hamsoorten. De ham heeft een unieke smaak, en als het op de authentieke manier bereid wordt dan krijgt de ham een v-vormig kenteken met een met lichtgele en blauwachtig-grijze schimmelvlekken bedekte bout.

De ham zelf is afkomstig van het Iberische varken. Dit varken leeft voornamelijk in een mediterrane omgeving in het zuidwesten van Spanje in de dehesa. In de zomer eet het Iberische varken niets tot nauwelijks en drinkt het hoofdzakelijk water. In de herfst echter kent het dier geen eetgrezen en nuttigt het eikels en andere restanten. Door het nuttigen van eikels vormt er zich een dikke laag vet die doordringt tot de spieren van het dier. Hierdoor wordt het vlees fijn gemarmerd en krijgt het een unieke smaak.

De lokale inwoners hebben hun eigen unieke manier om dit varken te bereiden. Meestal bestaat het uit een aantal fasen waarvan de eerste pas aan het einde van de herfst plaatsvind. Wat logisch is aangezien dan het varken de rijke smaak biedt door zijn eikeldieet. Na de slacht worden de hammen leeggebloed en worden zo ondergedompeld in grof zeezout. Vervolgens worden de hammen opgeslagen in een opslagruimte waar ze vier tot zes dagen hangen in een koude en droge hal. Als de zomer eenmaal voorbij is hebben de hammen ongeveer driekwart van hun gewicht verloren en verhuizen ze naar een donkere kelder voor de laatste fase namelijk de afsluitende rijping. Uiteindelijk komen ze dan in de winkel te liggen en kunt u als bezoeker genieten van deze heerlijke lekkernij.